pühapäev, 1. november 2015

Kohtumine kirjanikuga, liiklusohutus, õppereisid - TAG 26.10 - 30.10.2015

Teine veerand lükkas ennast toimeka esmaspäevaga tiidsalt töhe. Harilikult pärast sügisvaheaega, kui päevad muutuvad üha lühemaks ning looduse ringkäik näitab langemise märke, toimub Arte gümnaasiumi õppetöös ringkäikude periood, mil erinevate vanuseastmete õpilased viibivad üle Eesti mitmetes õpikodades uusi ja värskeid elamusi saades.
Erandit ei moodusta seegi sügis. TAG praegune 8.b klass käis põneval õppereisil Läänemaal, Silma õpitöökojas. Varajane väljasõit kooli juurest, semudega suheldes ning lõbusalt naljatades, möödus väga kiiresti ning esimene sihtkoht oli Haapsalu lähistel asuv Imere talu. Õpilasi võlusid talumaadel ringi liikuvad lambad, küülikud ja kuked, kanad ja kitsed – loomad, kes alati on talude juurde kuulunud. Moodsa aja lapsed kasutasid juhust ning fotografeerisid nii loomi kui ka ennast ühes põnevate tegelastega. Loomakesed olid siiralt hämmelduses neile osaks langenud tähelepanust ning pakkusid koolinoortele mitut lustlikku hetke.
            Lisaks loomadele omandasid õppurid uudseid teadmisi putukate ja muude väiksemate elukate püüdmise kunstist ning seda just veest. Taoline õngitsemine pakkus mitmeid lõbusaid hetki. Kinnipüütud putukad ja mutukad asetati akvaariumisse ning edasi suundusid õpilased tuppa, kus nad said kätte entomoloogiat  e putukateadust käsitlevad teaberaamatud. Ühiselt prooviti määrata akvaariumisse kogutud pisikeste tegelaste liike. Ning kogu loo tegi veelgi põnevamaks asjaolu, et putukaid sai uurida väga lähedalt, mikroskoobi alt. Lisaks näidati koolilastele ka slaidishowd Eesti vetes elavatest isenditest ning õppurid said täiendada oma teadmisi lisaks putukatele ka krabilistest ja merekarpidest, kes meie vetes elunevad.
Vahva õppekäik päädis ülilõbusaks ja konkurentsitihedaks kujunenud mängust, kus tehti võidu nimel mitmesuguseid asju. Mitte liiga pika ja mitte väga lühikese õppepäeva tulemuseks oli infoküllane ja lustakalt saabunud uudisteave. 
Praegusel 9.b-l toimus aga pisut teistsugune kirjandustund, millest selle klassi õpilane Annabel Kilk kirjutas järgmist:
"Tavapärase kirjanduse tunni asemel käisime eile klassiga kuulamas Ketlin Priilinna lugusid sellest, kuidas ta raamatuid kirjutab, mis on tema enda lemmikud teosed ning milliseid ameteid on ta pidanud. Mina isiklikult sain palju rohkem julgust, et lasta ka teistel enda "sahtlisse kirjutatud" lugusid lugeda ja võib olla ka tulevikus raamatuid kirjutada. Arvan, et selliseid tunde võiks olla rohkem ja igale vanuseastmele. See oli tõesti põnev."  Jäägem siis lootma, et eesti sulemeistrid oma  kirjutuslauale lasevad pilku heita.
Et tänapäeva ajarutus olla pidevalt kursis ka nt keskkonnalaste teadmistega, viibisid abituriendid Eesti Pandipakendis, kus kohtuti kooli vilistlastega ning saadi ajakohaseid andmeid pakendamise ja sellega seotud protsesside kohta.
Teadmishimulised õppurid tegelevad informatiivsete toimingutega ka siis, kui tegemist pole otseselt koolitööga. Läänemereäärse riigina on otse kohustuslik osaleda sellistes projektides nagu UNESCO Läänemere Projekt. Mainitud ürituse raames toimus kolmandat korda veebiviktoriin, millest võttis tänavu aasta osa 203 osalejat, neist 115 pärit Eesti BSP koolidest. Kokku osales õpilasi neljast erinevast Läänemere riigist, sealhulgas siis ka Eestist ning meeldiva tõdemusega tuli paremusjärjestuse alusel  auhinnatud kohti Eestile tänavu 11, sealhulgas ka Arte gümnaasiumi õppuritele: Aiki Rattur 6a, Kristjan Rattasepp 7b, Mia-Triin Lausmäe 6b, Gregory Jakobson 8b, Mia Marii Kibar 7c. Igatahes õnnitleb kool oma tublisid ja hakkajaid ning nutikaid lapsi ning soovib edaspidigi jaksu ning tahtmist taolistest üritustest osa võtta.
        Nädala teise poolde jäi aga üheteistkümnendikele mõeldud liiklusohutuskoolitus "Selge pilt.." mille käigus pidid noored mitmetes grupitöödes välja selgitama oma teadlikkuse ohutuks liiklemiseks. Pika koolituspäeva lõpus tuli noortel valmistuda üheks omanäoliseks eksamiks, mille tulemused selguvad alles aastakümnete jooksul: kui ühtegi koolikaaslast ei tule mälestada, siis on eksam sooritatud, kui aga koolikaaslasest tuleb rääkida pelgalt minevikuvormides, siis ollakse eksamil läbikukkunud. Õppurid võtsid hoiatussõnu võrdlemisi tõsiselt.

Lisaks toimus taas Paljassaarel linnuvaatlus, mis tõenäoliselt saabuva hilissügise raames just väga palju vaatlusobjekte ei näidanud, kuid see ei vähendanud gümnasistide elurõõmu ja tegutsemistahet koos olla.

 Sedasi õppekäikudes toimekalt sammudes on tulemas uued tegemised. Juba varsti.

Kommentaare ei ole: