reede, 29. aprill 2016

Tehnoloogiavõistlusest, oma kooli korrast, aktiivõppepäevast - TAG 25.04 - 29.04.2016

Aprilli hoog saigi otsa ning säutsuv, punguv ja peagi täieliselt pakatav loodus hakkab märkima maid ning rõõmsat suveootust. Arte koolipere abituurium kirjutas eesti keele riigieksamit, toimusid mõned vahvad võistlused, käidi aktiivõppepäevadel. Lisaks oli aprill tervisekuu ning kõikides klassides valmistati selleteemalised plakatid.
Kuidas nelikümmend üheksa kaheteistkümnendikku oma vaimsust, maailmatundimist, ühiskondlikku tähelepanelikkust kajastada osakasid, selgub alles juunis, kuid hoidkem pöidlad rullis, sest pingeline eksamiaeg algas ning otsustavad hetked suvel annavad paljuski tõuke edaspidiseks eluks. Kuid siit ka natukene edasi.
Koolis  toimus järjekordne Tallinna koolide tehnoloogiaalane võistlus. Jõudu prooviti nii teoreetilistes teadmistes kui ka meisterdamises. Selle aasta praktiliseks tööks oli allveelaeva valmistamine. Töö valmis paaristööna. Meie kooli esindasid 8b klassi õpilased Silver Kaarenperk ja Kevin-Marc Aljas, kes saavutasid lõppkokkuvõttes kaheksanda koha. Õpilased pidid etteantud materjalidest tegema allveelaeva, mis oleks võimeline sõitma vee peal kui ka sukelduma. Aega oli praktilise töö teostamiseks napilt neli tundi. Õnneks suutsid kõikide koolide võistkonnad oma veesõidukid elektri jõul liikuma saada. Paraku sukelduma suutis oma laeva  panna ainult kahe kooli võistkonnad. Lisapunkte anti ka originaalse lahenduse eest vooluahela koostamisel. Võistkonnad, kes otsustasid valmis lüliti asemel konstrueerida plekist ja traadist ise lüliti, said konkurentide ees selge eelise. Võistlus oli ühteviisi osavõitjatele kui vaatlejatele huvitav kogemus.  Loodame, et samalaadseid, huvipakkuvaid võistlusi toob ka järgmine õppeaasta.
Kevadpäike toob alati endaga kaasa mitmeid tegemisi ka väljaspool koolimaja. Artel on traditsiooniks, et 6. ja 7. klassid vastutavad kooliümbruse kevadkorda saamise eest. Igale klassile mõõdeti lõik, mille eest hoolitseda tuli. 
Selle õppeaasta märksõnadeks on olnud läbivalt õppekäigud loodusesse. Mitmed klassid said osaks käia Läänemaal, Saunja külas asuvas looduskoolis. Oma käigu muljetest andis ülevaate 6.b klass, kes võrdlemisi sombuses hommikus on sõitu alustas, kuid kohale jõudes ohtralt tuult, päikest ja värsket õhku sai. Põneva paiknemisega Silma looduskoolis anti kõigepealt loeng kaladest üldiselt ning seejärel said kõik õppurid isiklikult ja üsna esmakordse kogemuse osaliseks - tuli kalu lahata. Mõne õppuri olemine ei vastanud ootustele, sest  töö oli võrdlemisi eritisteküllane.  Postautopselt oli pisuke einepaus, pärast mida suunduti maastikumängule, linnuvaatlusessse ning tutvuti kohalike loomade ja kodulindudega. Taolised aktiivõppepäevad liidavad klassi üheks ning pakuvad huvitavat kõneainet. Igatahes jäi 6.b oma õppekäiguga väga rahule ning loodab, et edaspidised üritused on sama toredad. 
Nädala viimasel koolipäeval toimus aga mitte väga kaugel Artest, nimelt Audenteses omalaadne lõimüritus - Vabariiklik vene laulude konkurss. Üritusest võisid osa 6.-9. eesti koolide õpilased. Meid esindasid 7. a ja c klassi tüdrukud: Elizabeth Gorjatševa, Kayli-Liis Padur, Laura Tammsaar. Neiud jäid üritusest osavõtuga väga rahule.

Sedasi südilt siis aprill lõpetab ja uued sissekanded juba maikuus!




reede, 22. aprill 2016

Arte tantsust, sportvõitudest ning lõpukellapäev: TAG 04.04.2016 - 22.04.2016

Sellel ajal, kui koolirahvas "Orhideeks" valmistus, toimus lisaks ka muid sündmusi - nagu ikka, sest meie rahvas on ju töine rahvas.


07.04 oli koolis tantsuline päev -toimus "Arte tants", mille kohta üks korraldajatest, kehalise kasvatuse õpetaja  Eneli Põld, sõnas järgmist: "Järjekordsel tantsupäeva esitusel oli 17 kava, seejuures neist 12 esitasid 2.-5. klasside õpilased . Tõenäoliselt sai vanemate õpilaste kavade hulgale saatuslikuks liiglühike vahe eelnevalt toimunud Playbox'ga. Noorimatest märgiti võitjaks 3.a klass, kava nimetusega “DNA”. Kava ülesehitusena kasutati kolme grupi omaloomingut ning ühiselementi lõpupüramiidi näol.  Tulevikus tasub kindlasti silmad lahti hoida 3.b klassi Risto Einbergi ja 2.a klassi poiste Anton ja Artur Maidre osas, kuna need noormehed on tõelised “tantsulõvid”. Vähe vanemate hulgas saavutasid võidu 5.a klassi õpilased kavaga “Six Robots”. Neile kaotasid napilt 5.c tüdrukud kavaga “Arvutimaailm”. Vanemate õpilaste kavad olid jõulised ja väga hea koreograafiaga, mis pani kohtunikud üsna raske valiku ette. Lõpuks valiti võitjaks 11.A klass kavaga “Küberrünnak”.
Kohtunikena andsid oma panuse õp.-d: Ade Soon, Maris Lang, Arvis Kiristaja, Erik Riis, Madis Loorents. Sündmust jäädvustas 11.A klassi õpilane Anna Bubnova ning muusika eest kandsid hoolt Madis Ait ja 6.c õpilane Lauri Vannaassema."
Mitmeid "Arte tantsul" esitatud numbriteid oli võimalik näha ka selle-aastasel "Orhideel" (vt 17.04)
Õnnitlused tublile ratsutajale
Sportlikud saavutused ei püsi ainult Arte kooli seinte vahel. 10.a klassi õpilane Ketlin Ramjalg võitis 16. aprillil Ruila ratsakeskuses hõbemedali  U25 klassi sisemeistrivõistluste takistussõidul.

21.04 oli aga ühtepidi kurb ja teisalt meeleolukas päev. Arte gümnassiumi abituuriumil toimus lõpukellapäev. 10. ja 11. klasside õpilaste kaasabil toimusid vahetundidel sportlikud üritused, tunnid esimeste klassi õppuritega ning väikene pidulik aktus.
Abiturientide viimasest koolipäevast valmis ka alljärgnevalt nähtav meeleolukas video:


Aprilli viimane nädal annab avangu abituuriumi riigieksamiteks ning viib mõtted paratamatult sellele, et peagi saab ümber üks kuu ja õppeaasta. Kuid seni on oodata veel mitmeid kandeid.

laupäev, 16. aprill 2016

"Orhidee emale 2016"


Üsna aprilli alguses haarab artelasi ärevus, seletamatu hoog ning terve koolipere asub valmistuma iga-aastaseks üheks kooli tippsündmuseks - juba 32. aastat järjest näitavad Arte õpilased oma juhendajate käe all erineval tasemel meisterlikkust. Seekordne teema oli "Inimene ja masin" ning tavasid järgivalt oli terve peo teema seotud mõistet 'masin' mistahes pidi iseloomustav ja illustreeriv. Motiiv kordus nii kunstitundides, tantsudes, neis sõnaseades, mis Vilde jutuvõistlusel tekstidena  osalesid ja seal äramägritud said. 


Arte päikesesaalis (ja ka II korruse koridorides) oli taas hõrk näitus, mis kätkes endas käteosavate õpilaste töid erivenate oskusainete vallast.


Ladusa stsenaariumi ja tõhusalt seatud tehnilise poole koostoimel, nn greenruumi ja õpetajate - kohanäitajate, külalisraamatu kirjutamise ja vanemate saabumise järel lükkas piduõhtu käima mudilaskoori esituses kunagine poplaul "Helista mulle mobiilile". 
Gümnaasiumi ja algklassi ühisüritusena oli võimalik vaadata moodsat mugandust "Nutimütsike". Järgnesid nutiteemalised laulud ning E.Särgava muinasjutu ainetel valminud ja 7.a näiteringi esitatud muinasjutt ning mitmed masinateemalised esitlused. Kooli vilistlase kaasabil oli võimalk näha aegumatuks muutunud ja pisut kaasajastatud "Aatomiku" põhist teatrikildu. 

Loomulikult ei puudunud mitmed tantsuesitlused, mis kätkesid endas viiteid arvutitele ja muudele ohtudele, mis võivad masinatega kaasneda.

 Peo esimene pool lõppes väga põnevate ja ikka masinateemaliste tortide tutvustamisega. Iga klassi oli vaeva näinud ning need olid tõelised kunsti(maius)palad.
Kohvipoiste valvsal teenidnusel said vanemad ja koolipere ennast turgutada. vahetati muljeid seninähtust ning oodati peo teist poolt, mis pakkus samavõrra masinlikult mõnusalt ja mõnusalt masinlikke elamusi. Vahvaid vaatepilte pakkus Vilde jutuvõistlusel võitnud töödest koostatud nn postkaardilaadsed vahepalad allumatustest robotitest ja hullunud kodumasinatest, üks põnev mõtisklus ennemuistsetest helikandjatest, vahva ja anekdootlikult mõjunud venekeelne "Pagas" ning lahedas laulmises kulgenud neidudeansambli  ning lastekoori esitused.

Iseenesest mõitsetavalt loostiti vanemate vahel välja orhidee, mille seekord sai külaline, kes istus lauas nr 2. Ema, kellel käib Artes poeg II klassis, osales esmakordselt suurüritusel ning sai endaga koju viia suurepärase orhidee. 


Õhtu võttis kokku kõikide kooride ja ansamblite ühislaul, millel osales solistina ka teistest muusikanumbrites osalenud kooli vilistlane  Silver Jusilo.

Meeleolukalt kulgenud üritus pani aga koolipere mõtted juba järgmise aasta ürituse suunas liikuma. On hea tõdeda, et ühisettevõtmise tulemusena said artelased pakkuda neile, kes kooliga tihedalt seotud, muljeid, mida õppeaasta lõpu eel tagasivaateliselt kaeda.
Sest märkamatult ollakse jõutud sinnamaale, kus abituuriumi tabab üsna varsti ärev riigieksamite paine ning maikuised eksami-või töökaitsmisepinged kõikides vanuseastmetes ühel või teisel viisil.










laupäev, 2. aprill 2016

Sportlikult alanud IV veerand; neljapäevane nutivabadus : TAG 28.03-01.04.2016

 
Kui esmaspäeval sumises koolipere veel vaheajajärgses  sisse elamise rütmis, siis teisipäev asus kohe asiselt ja ka väga sportlikult oma tegusid korda saatma. Nimelt toimus 29.03.2016 toimus II Arte Aeroobikapäev, mille kohta kirjutas kehalise kasvatuse õpetaja Eneli Põld järgmist:
"Seekordsel aeroobikapäeval oli kohal külalistreener Marin Moks, kes on musta vöö omanik, kaheksakordne Eesti ja kahekordne Põhjamaade meister sportlikus karates. Osalejad said muusika saatel 45 minutit sooritada võitluskunstide elementidest koosnevaid üsna kõrge intensiivsusega kombinatsioone. Treener Marini särtsakas olek andis osalejatele nii palju energiat, et lapsed ilmutasid väsimuse märke alles viimasel minutil ning mõnigi suutis üllatada ka oma ke
halise kasvatuse õpetajat! Kohtunike hääletuse tulemusena jõudis finaali, kus osalejatel oli vaja näidata ka oma tantsulisi oskusi, 26 osalejat, neist 10 noormehed. Esikohtade peale käis tõsine rabelemine, kusjuures 5.-6. klassi tütarlapsed ei kavatsenudki ilma võitluseta suurematele alla anda.
Pingelises heitluses saavutasid tütarlastest:
I koha Elise Õunapuu 11.a
II koha Liisa Piiskop 11.a
III koha Kristi Virronen 11.a
Kohtunike poolt said hääli esikolmiku kandidaatidena veel ka Grete Anni 5.b, Liisa Sisa 5.b ja Eliise Luks 5.c
Noormeestest olid võidukad:
I koht Verner Weiss 11.a
II koht Sven Sepp 11.a
III koht Richard Karajev 11.a
Nagu eeltoodust näha, oli võidukas klassivõistkond 11.a esindus, kellele läks auhinnaks tubli keraamikaõpetaja Heli Kompuse juhendamisel valminud võidukarikas andekalt Arte kooli 9.a õpilaselt Kelli Lepikult. Suured tänud kohtunikena abiks tulnud õpetajatele: Anne Tomingas, Mare Luik, Piia Selge, Merike Strahov ja Erik Riis. Eelvoorus andsid oma panuse ka kohtuniku debüüdi teinud Anete ja Kristina (6.b) ning Lauri ja Egert (6.c)."
 
Ka blogi soovib enda poolt särtsakat ja naksakt jõudu edaspidiseks. Väikese lisainfona - suure tõenäosusega on võitjaneidutelt oodata peatsel kooli suurüritusel  meeldejäävaid esinemisi.  
 
Järgmisel päeval aga toimus artelaste ohtral osavõtul ning vägagi viljakate tulemustega kulgenud korvpallisarja 3X3 finaalturniir, mille kohta aga kehalise kasvatuse õpetaja Erik Riis on on kirjutanud nii:" 3X3 KORVPALLISARJA FINAALTURNIIRILT II KOHT
Artelased osalesid Pärnu spordihallis toimunud Sportland 3x3 korvpallisarja V hooaja finaalturniiril.
Võistlustulle asusid 4.-5. ja 6.-7. klassi tüdrukute võistkonnad. Nooremad näitasid alagrupimängudes head mängu, kuid veerandfinaalis tuli vastastele alla vanduda. ...

Vanemad tüdrukud alustasid alagrupimänge võimsalt ning alagrupist saadi edasi puhaste paberitega. Veerandfinaali vastasteks oli Südalinna Kool, kes seljatati seisuga 11:6. Poolfinaalis oli tunda juba ärevust, kuna mäng oli korvidevaene, kuid tulemusega 6:2 alistus Rapla Ühisgümnaasium. Seega liiguti finaali ning vastaseks tartlased Mart Reiniku Koolist. Finaalis tuli kahjuks vastu võtta kaotus numbritega 6:11. Seega saavutati finaalturniiril II koht.
Võistkondadesse kuulusid:
4.-5. klass
Marleen Halanurm
Jaanika Lainelo
Eliise Luks
Hanna Maria Sibul
6.-7. klass
Paula Kristiina Sibul
Maarja Grünmann
Kayli-Liis Padur
Tänan õpilasi, kes osalesid ning pingutasid maksimaalselt. Tublid olite!" 
Taas on blogil põhjust osalejaid ja võitjaid õnnitleda ning hoida edaspidigi pöialt kõrgete tulemuste saavutamisel.
 

Et nutiajastu on vahel liiga kurnav, korraldas Arte gümnaasiumi õpilasesindus vahva nutivaba päeva, mis seisnes mitmetes põnevates tegemistes. Selle asemel et nina vastu helendavat ekraani istuda ja pidevalt onlines olla, tegelesid õpilased vahetundides hoopiski muude asjadega. Näiteks mängiti vahetundides vahetund  lauamänge, erinevaid sportlikke ajaviitemänge, koostati plakateid teemal "Miks on nutipäev vajalik?" ning pärast neid ka esitleti.
 
Reedene naljapäev aga lõpetas tiidsa nädala mõnusa muigega, et sujuda uues kuus ja õppeaasta viimase veerandi esimese töönädala lõpuga järgmistesse tõhusatesse tegudesse.

Pea püsti, artelased ning kõik me blogi lugejad, sest päike pillutab ennast kõrgelt, aprill on alanud ja meeleolu verivärske nädala künnisel mõnusalt kevadine!