neljapäev, 26. aprill 2018

"Orhidee emale 2018"

"Vaba inimene vabal maal" - sellist pääliskirja kandis 34. "Orhidee emale" AD 2018.  Intensiivse harjutusperioodi tulemusel sündis sedakorda kooli suurüritus Eesti ajatelje raamistuses.
Esiti mindi ikka väga kaugele - ürgaja alguslätetesse, kus Arte Kõmistaja toimetus esitas omalaadse nägemuse vabadusest teemal „Vabad trilobiidid vabas meres“, pärast mida oli
võimalik kuulda lastekoori esituses laulu "Ärkamisaeg" ning sinna sobivalt otsa näha  3. ja 8. klasside õpilaste esituses Eesti asustamise teemalist lühinäidendit "Esiema ja esiisa". Näidend oli heaks üleminekuks noortekoori, Arte Rammi ja bändi ettekandes laulule "Vee ja soola saaga", mis omakorda tähistas keskaega ja oli sissejuhatuseks   ansamblilt Voce helipalale "Matona"
Et Eesti ajalugu on ilmestanud mitmed võõrad külalised, siis torkas ka ajateljelt silma, et mõned sajandid jäid pisut eemale - märkimisväärseks osutus aga ärkamisaeg, mida esitati näidendiga "Käisin kord papa Jannseni juures". Igasuguse ärkamisega kaasneb alati hoogne liikumine ning vilkad õpilased tantsisid tuljakut ja kaerajaani pisut tänapäevases võtmes.
Arte kooliperes on õpilasi, kes käsitsevad viiulit mängleva kergusega. Külalised saidki kuulda "Viiulikontserti D-tuur" ning sobivalt mindi sealt üle õdede Pohlakute " Lumehelveste valsile" 
Edasi sai vaadata omanäolist sõnaseadet "Vargamäe vabadusest", kus Eesti tuntuim teos oli miksitud tulnukatemaatikaga. 
Peoõhtu esimene pool päädis tordiesitlustega, millelt mindi rõõmsalt väikesele vaheajale, kus külalised said head-paremat soolase ja magusa näol mekkida.  
Õhtu teist poolt alustas soololaul Anneli Torimilt ning järgnes väga vahva 5. b klassi näidend "Keeleuuendajad" ning  3.c tants "Marsikava", millele järgnes mudilaskoorilt laul  „Meie isa tegi meile veski“.
Eesti ajatelg ei saa  muukeelsuseta ning hoogne 9. a esitatud "Tare-tareke" tõi oma intensiivsusega nii mõnegi naeru kuuldavale. Venekeelne laul ja tants ning edasi jätkus õhtu näidendiga "Nõukogude kool", millesse panustas aega ja energiat gümnaasiumirahvas. 
Nõukogude ajast liikus aeg edasi laulvasse revolutsiooni, mille võttis kenasti kokku 10.b õpilase Helen Murula Vilde jutuvõistlusel osalenud „Minu vabadus“  gümnasistide ja õpetajate esituses ja millele järgnes ühendkoori  ettekandes "Isamaa ilu hoieldes".
Loositi välja ka orhidee, mille sai sedakorda esimese klassi õpilase ema, kes viibis meeldejääval õhtul esmakordselt.
Et "Orhideelt" on tuule tiibadesse saanud nii mõnigi nüüdne näitleja/laulja/muusik, siis oli otsekui selle kinnituseks laval esinemas vilistalne Silver Jusilo, kes saatis kitarri ja lauluga tantsukava "Metsik armastus".
Ajateljelt ei puudunud ka kaasaegsemaid noote - kombineerituna 4.a ja gümnaasiumi õpilastega võis näha-kuulda räpilugu "Kiki-Miki". 
Õhtu viimase sõnalise esituse tegi selle-aastane emakeelepäeva kõnevõistluse võitja Sten Marc Teresk  võidukõnega „Mõnikord on nõnda“, millele järgnes hoogsalt moodne tants "Tunne end vabalt". Õhtu viimaseks palaks oli lõpulaul "Vangile ei meeldi trellid".
Aplaus kestis kaua ning tegijatel tuli tõdeda - 
ilus õhtu oli!
👌🙌👍

Kommentaare ei ole: